Uitleg

Zoeken in vogelvlucht:

  • Je kunt eenvoudig zoeken of met Booleaanse operatoren (zoals AND, OR en (AND) NOT).
  • Hou rekening met schrifttekens en stopwoorden.
  • De zoekmachine zoekt in de documentbeschrijving, niet in het bestand zelf.

Schrifttekens

Als een zoekwoord een schriftteken heeft, typ je het zoekwoord met schriftteken.
Voorbeeld: financiën

Leestekens


Het zoeksysteem negeert leestekens.

Stopwoorden


Je kunt zoeken met stopwoorden, zoals voorzetsels en voegwoorden. Maar resultaten waarin alleen het stopwoord voorkomt, worden niet getoond.


Auteursnamen en organisatiebenamingen


Je kunt ook auteursnamen en/of benamingen van organisaties als zoekterm intikken, al dan niet in combinatie met gewone zoekwoorden. Omdat uitgevers de voorletters van auteurs niet gestandaardiseerd weergeven, is het aan te raden alleen op achternamen te zoeken en slechts bij zeer algemene namen ook een voorletter aan de zoekopdracht toe te voegen, bijvoorbeeld E De Vries. Zoek bij meer voorletters zowel met als zonder spaties tussen de voorletters, dus zowel E G E De Vries als EGE De Vries.

Velden waarin het systeem zoekt


Het systeem zoekt in de documentbeschrijving, niet in de inhoud van de digitale publicatie zelf. Een documentbeschrijving bestaat uit: titel, auteur(s), uitgever, publicatiejaar, samenvatting en zogenoemde taxonomietermen. Dit zijn gecontroleerde trefwoorden die aan een publicatie zijn gekoppeld. Deze termen zie je niet in de documentbeschrijving terug.

Booleaanse operatoren


Je kunt ook gebruik maken van Booleaanse operatoren: AND, OR en (AND) NOT.
Plaats AND tussen zoektermen wanneer je publicaties zoekt waarin beide termen moeten voorkomen.
Zet AND NOT of NOT voor termen die niet in de gezochte publicaties mogen voorkomen.
Met OR tussen zoektermen zoek je publicaties waarin of de ene, of de andere, of beide termen voorkomen.

Resultatenlijst


De resultatenlijst bevat alle publicaties die aan je zoekopdracht voldoen. De publicaties die de meeste van de door jou gevraagde termen bevatten staan automatisch bovenaan. Zoekwoorden zijn in de resultaten vet gemaakt, behalve stopwoorden, Booleanse operatoren en taxonomietermen.
Titels in de resultatenlijst met de markering 'RWS Rapportendatabank' linken automatisch door naar deze nieuwe omgeving. Titels zonder deze markering zijn niet opgenomen in de RWS Rapportendatabank, door te klikken op deze titels blijf je in de Publicatiedatabank IenW.